vineri, 25 iulie 2014

"O AMOEBĂ"... LA COTROCENI 
După "celebra" vizită la Cotroceni a celor doi doctori... în mai nimic, Andrei Pleșu, un personaj pe care nu îl cunosc, a publicat articolul de mai jos...


Cînd vinovatul e nevinovat


Andrei Pleşu,
După întîlnirea de la Cotroceni a premierului (însoţit de ministrul său de finanţe) cu preşedintele ţării, nu mai pot fi supărat pe Victor Ponta. Nu te poţi supăra pe o insuficienţă.
Te poţi supăra pe cineva care nu-şi valorifică în mod inteligent calităţile, sau care nu-şi cunoaşte limitele, ori nu-şi domină slăbiciunile. Dar nu te poţi supăra pe un ins încă nealcătuit, nearticulat, fluid, imprevizibil nu prin subtilitate dinamică, ci prin carenţă structurală. Nu te poţi supăra – să zicem - pe o amoebă. Or, în cazul de faţă, avem de a face cu un personaj fără portret recognoscibil: nu evoluează prin opţiuni raţionale, ci prin tropisme de conjunctură.

Cînd inapt şi ţîfnos ca un repetent obraznic, cînd pompos ca un pionier distribuit, la sfîrşit de an, în rolul lui Mihai Viteazul, cînd drăgălaş ca o cadînă, cînd burzuluit ca un miliţian proaspăt crescut în grad, cînd glumeţ ca un băieţel din grupa mare, cînd solemn ca un lider planetar, Victor Ponta reuşeşte o stranie performanţă de minus-existenţă, un apogeu al lui „fără“: fără experienţă, fără prestigiu, fără competenţe specifice, fără prea multă minte, fără prea mult caracter, fără haz, fără simţul răspunderii, fără conştiinţa nenumăraţilor „fără“, care îl caracterizează.

Dar cum să te superi pe infirmitatea cuiva, pe ghinionul lui constitutiv, pe un reprezentant al pseudopodelor, aflat în curs de evoluţie lentă, mizînd, adică, pe viitor pe baza unui trecut minimal? Nu, nu sunt ipocrit, nu fac şmechere jocuri de cuvinte. Chiar nu mai pot fi supărat pe Victor Ponta. Comportamentul lui comic de la Cotroceni ar fi putut fi relativizat printr-o abilă, sau măcar cuviincioasă, manevră de repoziţionare. Dar în loc să se eschiveze prin umor, sau printr-o explicaţie decentă, sau printr-o curajoasă recunoaştere a greşelii, a preferat (cuvîntul nu e chiar potrivit, pentru că „a prefera“ implică reflecţie şi discernămînt) a preferat, deci, retorsiunea infantilă: a invocat „familia de infractori” a preşedintelui, prostul său accent englezesc, „înscenarea” nedreaptă la care a fost supus (deşi nu l-a silit nimeni să joace în acest film şi mai ales să joace atît de prost).

O altă tentativă de eschivă a fost „mîndria” personală: „nu m-am dus să dau socoteală!” În fine - ce s-o mai lungesc? – omul e mereu pe picior greşit, dar cu un fel de „spontaneitate” aproape candidă. De aceea, repet, nu mă (mai) pot supăra pe el. Mi-ar părea chiar rău să-l întristez cu vorbele mele, în cazul că i-ar ajunge la ureche. Să ne gîndim: cîţi dintre noi ar face faţă mai bine, dacă, peste noapte, ar fi trecuţi, din cursul primar, în ultimul an de facultate? Dacă din debutanţi în materie de jurisprudenţă, ar deveni, dintrodată, preşedinţi de mari firme sau bănci internaţionale? Nu. Victor Ponta nu e vinovat! Face şi el ce poate, ce-i îngăduie vîrsta, educaţia, vanitatea şi soarta…Problema este că, pur şi simplu, nu e la locul lui.

Pe scurt: nu Băsescu, nu Crin Antonescu, nu televiziunile şi gazetele „băsiste” îi fac cel mai mare rău lui Victor Ponta. Cel mai mare rău i l-au făcut deja camarazii lui de partid. 

Cineva e vinovat, totuşi. Grav vinovat! Mai întîi Partidul Social Democrat. E de neînţeles cum cel mai mare partid post-revoluţionar, populat de suficiente figuri pregnante politic, experimentat în tehnicile guvernării şi în intrigăraia de partid, nu a reuşit să-şi găsească un conducător mai copt, mai consistent, mai îndemînatec. Au crezut, poate, că fac celui „promovat” un serviciu, un hatîr stimulator. În realitate, l-au adus în pragul smintelii. I-au luat dreptul la dezvoltare organică, la creştere firească, la consolidare umană şi profesională. L-au aşezat, prematur, (de fapt cinic), într-o poziţie a cărei anvergură cerea o cu totul altă înzestrare decît aceea a unui învăţăcel ambiţios, a unui „cîrlan” năuc, a unui trapezist cu rău de înălţime. (Ion Iliescu, autor al cîtorva memorabile portrete de politicieni din tabăra proprie ar trebui să ne explice, poate, de ce partidul Domniei Sale e atît de sensibil la „cîrlani” şi „prostănaci”). Pe scurt: nu Băsescu, nu Crin Antonescu, nu televiziunile şi gazetele „băsiste” îi fac cel mai mare rău lui Victor Ponta. Cel mai mare rău i l-au făcut deja camarazii lui de partid. Dacă i-ar preocupa, cu adevărat, viitorul lui, l-ar scoate o vreme din joc, l-ar retrimite la antrenament. Iar admiţînd că, pentru dînşii, Victor Ponta e un lider politic de neînlocuit, măcar să nu-l împingă spre demnităţi care angajează destinul ţării.

Un al doilea potenţial vinovat pentru această dramă a inadecvării la care asistăm zi de zi riscă să devină electoratul majoritar. Cu toate nefăcutele de care se face răspunzător, cu toate eşecurile unei guvernări care a promis neruşinat de mult, ştiind (sau nu?) că nu va putea împlini ce-a promis, sondajele curente îl dau pe Victor Ponta drept favorit al cursei pentru preşedinţie. Trăim, aşadar, într-o ţară în care Ceauşescu e socotit cel mai bun preşedinte al României din ultimii cincizeci de ani (unii – potrivit unui sondaj din mediul rural – îl vor chiar sanctificat), trăim într-o ţară în care 60% din populaţie regretă comunismul şi, iată, într-o ţară care inclină să-l instaleze la vîrf pe Victor Ponta. E o situaţie pe care nu îndrăznesc s-o comentez. Nimeni nu se poate substitui voinţei naţiunii şi nimeni nu poate transforma opţiunea unei majorităţi în culpă. Pe de altă parte, dacă avem (sau vom avea) ceea ce vor cei mai mulţi dintre noi, atunci nu ne rămîne decît să învinovăţim stelele, conspiraţia mondială, pe turci şi pe fanarioţi, pe ţigani, pe unguri şi pe evrei. Suntem victimele de serviciu ale Europei. Dar măcar ne alegem conducătorii care ne plac!
SURSA: adevărul.ro

Imediat după apariția articolului a sărit să-și apere stăpânul plagiator și mincinos unul ce recent a fost numit ministru fiindcă "Pontănacul" a fost satisfăcut cum a performat la "Nana" lui Băsescu, un personaj care cu ceva timp în urmă l-a atacat dur, de la tribuna Parlamentului, pe liderul mafiei PSD Victor Ponta, afirmând că acesta "a dus o viaţă de aurolac la Paris, dormind în gară, spălându-se în fântânile arteziene şi trăind din banii din cărucioarele din gară".

Astfel, uneperistul atotștiutor Eugen Nicolicea, specialistul puterii actuale în materie de operațiuni de tip ”Marțea Neagră”, jurist de talie mondială pe o planetă nu mai mare decât Casa Poporului, lovit în orgoliul său de politician, la auzul veștii că Andrei Pleșu și-a permis să scrie critic despre Victor Ponta, a decretat în direct la Realitatea TV că ”Pleșu este o hidră. Nu e prima oară când ne atacă, a vorbit rău și de parlament”.

Bineînțeles că au apărut și reacții la declarația lui Nicolicea. Jurnalistul Grigore Cartianu își exprimă pe contul său de Facebook uimirea față de felul în care deputatul UNPR Eugen Nicolicea, ministru pentru relația cu Parlamentul a reacționat după un editorial publicat de Andrei Pleșu... și afirmă că "slugoiul PSD-UNPR Eugen Nicolicea (de meserie, sforar parlamentar) e mai dobitoc decât prevede Codul Penal!”

Totodată, Realitatea TV, la emisiunea "Jocuri de Putere" a lui Rareș Bogdan titra "PIGMEUL NICOLICEA, ATAC LA PLEȘU", "OBSCENITATEA PUBLICĂ A DOMNULUI NICOLICEA" și "MINIMA MORALIA, DOMNULE NICOLICEA!"

Nu cred că ar mai fi prea multe de adăugat... Totuși, întrucât am constatat că acum, mai mult ca niciodată, o armată de nulități parlamentare și așa-ziși guvernanți bat apa în piuă zi lumină pe la toate televiziunile în loc să reprezinte interesele celor ce i-au votat și plătesc, în calitate de contribuabil, le spun: BĂ PARVENIȚILOR, MARȘ LA MUNCĂ SAU DEMISIA!

Pe "PIGMEUL NICOLICEA" aș vrea să-l întreb: "Ce faci maestre?" Nu ai observat că prin înălțimea "h" poți să ajungi Nico_lichea?

Nu pot decât să mă bucur încă odată că am inventat și aplicat recent "antidotul Olteanu" lui Șerban Nicolae, întregului clan Nicolicea și săracului milionar Cristian Bușoi... și cu siguranță vor urma și alții.

PS Ultima știre... "Un deputat PSD, trimis în judecată pentru corupție, amenință procurorii DNA cu închisoarea". Coruptul ăsta chiar m-a iritat la maxim și voi răspunde! 


Atentie!
Este interzisa copierea sau reproducerea publicatiilor acestui blog in scop politic sau comercial.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu